Carport hout

Samen met aluminium blijft hout hét materiaal bij uitstek om een carport uit te bouwen. Door zijn veelzijdige uitstraling (zowel klassiek als modern) past dit materiaal immers bij iedere stijl woning en kan je het zowel tegelijkertijd als achteraf bij de woning aanbouwen. Welk hout kies je het best voor een carport uit hout? Wat zijn de voordelen en nadelen en wat kost zo’n houten carport ongeveer?

Voor- en nadelen houten carports

 • Pluspunt 1: Hout is een natuurlijk materiaal (geïmpregneerd hout wordt wel met een chemisch middel ingespoten). Door zijn oorspronkelijk natuurlijke uitstraling geeft hout een kalm en rustig gevoel en kan het zowel bij moderne als klassieke woningen worden gebruikt.
 • Pluspunt 2: Doordat hout zo eenvoudig overschilderbaar is, kan je je carport altijd in een nieuw likje verf stoppen. Wil je iets moderners? Of ben je de look van je carport gewoon beu? Kies dan voor een nieuw kleurtje en je carport lijkt als nieuw!
 • Pluspunt 3: Het hout die voor carports wordt gebruikt is hout van de kwalitatiefste soorten. Of je nu kiest voor geïmpregneerd hout of voor hardhout, de houtsoorten worden selectief gekozen en gescreend voor hun eigenschappen. De meeste houtsoorten hebben de hoogste duurzaamheidsklasse.
 • Pluspunt 4: Hout is een milieuvriendelijke keuze voor een carport uit te maken. Het lijkt een contradictie, maar door voor hout te kiezen laat je een kleine ecologische voetafdruk achter, doordat er weinig middelen moeten worden gebruikt om het hout te telen en te bewerken.
 • Minpunt 1: Hout is vervelend, want het heeft af en toe onderhoud nodig. Afhankelijk van de houtsoort zal je het hout af en toe moeten opschuren en eventueel vernissen/beitsen/lakken. Gelukkig is dit bij hardhout en geïmpregneerd hout niet of zelden het geval, en laat deze twee houtsoorten nu net de houtsoorten zijn die vrijwel altijd worden gebruikt voor houten carports uit te maken.
 • Minpunt 2: Hout is duur. Voor hardhout en geïmpregneerd hout krijg je veel voordelen terug en dat kost je natuurlijk wel extra geld.
 • Minpunt 3: Hout is een van de zwaardere materialen om een carport uit op te trekken. Vooral bij de installatie is dit vervelend. Echter is dit ook een voordeel: zo weet je tenminste zeker dat de constructie sterk is en zal standhouden.

Welk hout?

We hadden het hierboven al enkele keren over geïmpregneerd hout en over hardhout. Dit zijn de twee grote klasses hout die worden gebruikt om carports uit te maken.

Geïmpregneerd hout is inheems hout zoals eik of kastanje, dat heel sterk is, maar niet bestand is tegen houtrot, schimmels. Daarom wordt het met een chemische substantie geïnjecteerd, zodat het zijn sterke eigenschappen behoudt, maar tegelijkertijd ook bestand wordt tegen houtrot en schimmels.

Hardhout is een tropische houtsoort zoals bankirai, die van nature erg sterk is én tegelijkertijd van zichzelf bestand is tegen houtrot, schimmels.

Ieder van deze houtsoorten heeft ook duurzaamheidsklasses. Dit duidt aan hoe goed het hout is, door er een levensduur op te plakken. Er zijn vijf duurzaamheidsklasses. Hoe lager het cijfer van de duurzaamheidsklasse, hoe beter het hout.

 • Klasse I: Erg duurzaam – meer dan 25 jarige levensduur.
 • Klasse II: Duurzaam – 15 tot 25 jarige levensduur.
 • Klasse III: Redelijk duurzaam – 10 tot 15 jarige levensduur.
 • Klasse IV: Weinig duurzaam 5 tot 10 jarige levensduur.
 • Klasse V: Niet heel duurzaam – minder 5 jarige levensduur.

Copyright © 2002-2022 CarportInfo.nl - alle rechten voorbehouden