Carport verlichting

Je carport van verlichting voorzien is niet zo moeilijk als het lijkt! Daarnaast is het ook een slim idee, aangezien het enerzijds mooier oogt en anderzijds veiliger is. In dit artikel vind je enkele redenen terug waarom je lichtpunten zou moeten installeren in je carport, en geven we je een stappenplan hoe je zelf verlichting in je carport kan stoppen.

Waarom lichten in je carport zetten?

 • Spots of ledverlichting in je carport (laten) plaatsen heeft verschillende voordelen.
 • Enerzijds is het van visueel belang indien je ‘s avonds (of tijdens de donkere wintermaanden) je auto onder je carport wilt parkeren. Ze helpen je immers om je goed te kunnen parkeren, zonder daarbij op de carport of andere voorwerpen te botsen.
 • Licht in je carport is mooi. Het zorgt ervoor dat je carport een design look krijgt.
 • Verlichting in je carport schrikt dieven af. Zeker als je werkt met bewegingssensoren.

Zelf verlichting plaatsen in een losstaande carport

Sommige carports zijn reeds voorzien van verlichting of verlichtingspunten, maar bij de meeste doe-het-zelf pakketten moet je deze zelf nog in je carport integreren.

 • Stap 1: Verlichtingspunten kiezen
  Meestal wordt de verlichting bij carports voor de carport zelf geplaatst (vanbuiten) en tegelijkertijd in het binnendak geïntegreerd. Beslis op voorhand waar je de verlichting wilt.
 • Stap 2: Bekabeling verlichting
  Lichten hebben natuurlijk van ergens energie nodig om te kunnen branden. Je moet dus een gat in je woning kunnen boren om de bekabeling van de verlichting door te trekken en naar de carport te leiden.
  Het beste dat je kan doen is om een gat te boren net boven de fundering, juist boven de dorpel. Boor van binnenuit naar buitenshuis. Het gat hoeft niet groter te zijn dan 1 cm in doorsnede.
 • Stap 3: bedrading aansluiten op de zekering
  Ontdoe de bekabeling (gedeeltelijk) van de (meestal rubberen) isolatie en sluit ze aan op een lege zekering. Eens dit is gebeurd, mag je de bekabeling door het gat dat je daarnet hebt geboord trekken. Eens de bekabeling er door zit is het slim om deze te isoleren zodat er geen water door kan.
 • Stap 4: bedrading aansluiten op je carport
  Nu komt het moeilijkste werk. Je moet de bekabeling aansluiten op de carport. Dit is nogal wat werk, aangezien je de bekabeling natuurlijk niet gewoon bloot kan laten liggen. Het beste wat je kan doen is om de bekabeling ondergrond te trekken. Kijk eerst naar grondplannen (of bel de nodige instanties om te verifiëren), zodat je er zeker van bent dat je geen leidingen beschadigd. Graaf een kuil van ongeveer 30 centimeter diep, leg daarin een metalen buis en laat de bekabeling daardoor lopen. Eens je de carport hebt bereikt met de bekabeling, kan je de metalen buis begraven.
 • Stap 5: inbouwdozen voor elektra plaatsen
  Plaats de inbouwdozen voor elektra waar je de verlichting wilt gaan plaatsen. Het is aangeraden om deze op een plek te installeren waar je de bekabeling makkelijk kan draaien. Installeer je meerdere lichten? Dan moet je ook een aansluitdoos (aftakdoos) voorzien die volledig waterdicht is. Deze plaats je het best onder de dakrand. Vergeet ook niet om één of meer lichtschakelaars te installeren.
 • Stap 6: Bekabeling naar inbouwdozen trekken
  Trek de bekabeling die ondergronds loopt nu naar de aansluitdoos. Zet de bekabeling goed vast met een hechttang voor bekabeling (zorg er voor dat het omhulsel van de bekabeling niet wordt doorboord).
  Leid dan alle bekabeling naar de juiste inbouwdozen, verbind ze met elkaar en werk af met draadmoeren.
 • Stap 7: Installeer de verlichting
  Het zit er bijna op! Het enige wat je nu nog moet doen is de spotjes of led verlichting installeren. Sluit ze aan op de bekabeling, installeer de schakelaars en dek ze af met een afdekplaatje.

Copyright © 2002-2020 CarportInfo.nl - alle rechten voorbehouden