Dakbedekking carport

Indien je kiest voor een kant-en-klare, geplaatste carport hoef je je hier niet al te druk om te maken. Dan wordt dit zeker besproken met de aannemer die de carport komt plaatsen. Plaats je echter zelf de carport? Dan zal je moeten kiezen tussen bepaalde types dakbedekking. Welke de mogelijkheden zijn als dakbedekking voor je carport als je dit bouwwerk zelf gaat plaatsen, lees je hieronder.

De meeste dakbedekkingen voor carports zijn reeds geïntegreerd in de carport zelf. Zo zullen de dakpanelen meestal uit één grote oppervlakte bestaan uit hetzelfde materiaal van de carport. Kijk maar naar de meeste aluminium of houten carports, waarbij het dak gewoon uit een grote aluminium- of houtenplaat bestaat, eventueel met daarin glas of lichtdoorlatend PVC. Ben je avontuurlijker en wil je zelf je carport in elkaar zetten? Dan kan je misschien hieronder wat inspiratie opdoen voor de dakbedekking.

1) Houten dak

Maak je zelf je carport of koop je hem aan in een doe-het-zelf pakket? Dan zal je in vele gevallen kiezen voor hout. Bij hout wordt meestal ook voor een houten dak gekozen, eventueel met daarbovenop nog een ander soort dakbedekking.

2) Dakplaten

Een veelgebruikte oplossing voor carports die zelf worden geplaatst, of voorzien worden van een extra dak zijn dakplaten. Er zijn in principe twee soorten dakplaten op de markt te verkrijgen.

Een eerste variant zijn de damwandplaten. Deze platen zijn de geribbelde PVC of metalen platen die je veel als dak ziet bij overkappingen. Meestal kan je slechts kiezen tussen PVC en polycarbonaat damwandplaten en stalen damwandplaten.

Met de damwandplaten uit plastic, houd je uiteraard een deel van de lichtinval. Tegelijkertijd zijn ze ook goedkoper dan de stalen platen. Sterker en verkrijgbaar in vrijwel alle RAL kleuren is een stalen plaat. Bedenk wel dat bij regen deze damwandplaat duidelijk hoorbaar zal zijn. Een tweede mogelijkheid bij dakplaten zijn devezelcementplaten. Deze golfplaten zijn een geperste plaat uit cement en sterke kunststof vezels en doen perfect dienst als dakbedekking voor jouw carport!

3) Shingles

Deze dakbedekking wordt erg veel in Amerika gebruikt, maar kent tegenwoordig ook veelvuldig gebruik in Europa. Ze zijn vooral populair bij allerhande bijgebouwen en overkappingen, zoals de carport.

Shingles zijn een aaneenschakeling van dunne ‘matten’ die een, meestal, korrelig oppervlak hebben. Ze worden vrij eenvoudig bevestigd en kunnen makkelijk worden afgesneden indien nodig. Andere benamingen voor dit type dakbedekking zijn bitumenleien of dakleien. Meer over shingles dakbedekking vind je op DakdekkerWijzer.nl.

4) Dakpannen

Ook bij een carport kan je kiezen voor dakpannen als dakbedekking. Het best kies je dan natuurlijk voor een dak met een helling.

Originele dakbedekking voor carport

Vind je de bovenstaande types dakbedekking maar niets? Ga dan voor een originelere aanpak! Maak extra nuttig gebruik van het dak van de carport door er potgrond op te storten en vervolgens je eigen ‘carport tuin’ te maken. Groentes en fruit, of een prachtige bloementuin. Het kan allemaal!

Sommige mensen kiezen er ook voor om zonnepanelen op het dak van hun carport te installeren. Zo sla je meteen twee vliegen in een klap! Je hebt goedkopere en groene energie, en tegelijkertijd ontsier je je woning niet met zonnepanelen!

Copyright © 2002-2020 CarportInfo.nl - alle rechten voorbehouden